In de vroege uren van de dag mochten de ZAAI ondernemers zich verzamelen in de prachtige omgebouwde Johanneskapel in Amstelveen. Het ontbijt stond rijkelijk geserveerd en de sfeer zat er direct in. De workshop werd gegeven door Sandra Schoonhagen van Mindful Based Training & Coaching, een oud Zaailing van de vorige editie. Ook zij drukte ons wederom op het hart dit ZAAI traject ten volle te benutten en te zien als een cadeautje.

 

We beginnen de ochtend met een oefening ‘ademruimte’

Opgetogen en enthousiast begonnen we aan de workshop. De eerste Mindfulness oefening, genaamd “ademruimte”, bracht ons wat tot bedaren. Met de nieuw gewonnen concentratie gingen we eens kritisch kijken naar onze prioriteiten en activiteiten. Door een lijst te maken van alle (maar dan ook echt alle) activiteiten die we uitvoeren op een dag, zowel privé als zakelijk, kregen we een mooi overzicht. We kozen de activiteiten uit waar we briljantin zijn en waar we de meeste omzet uit genereren. Gelukkig kwamen we zowat allemaal tot de conclusie dat deze twee al goed op één lijn zitten.

Echter toen we gingen kijken naar de activiteiten waar we minder goed in zijn en die niet veel toevoegen aan onze onderneming, onderstonden de problemen en vragen. Deze problemen waren uitlopend van ‘Ik heb het te druk’ tot ‘Ik kan geen betaalbare boekhouder vinden’. Het mooie aan de workshop van Sandra is niet dat zij er was om onze problemen op te lossen. Sandra was er om onze gedachtes en gevoelens rondom deze problemen richtlijnen te geven. Ook hiervoor had Sandra weer een mooie oefening, die ons hielp bewust te worden.

Door je negatieve gedachten vriendelijk te begroeten en daarna weer uit te zwaaien, creeer je meer rust in de hoofd en in je onderneming. Eigenlijk zijn er altijd drie vragen die je moet stellen wanneer er een negatieve gedachten-wolk in je hoofd voorbij komt;

  • Berust deze gedachte op een feit of een gevoel?
  • Is deze gedachte vriendelijk voor mij?
  • Is deze gedachte behulpzaam voor mijzelf of voor anderen?

Sabrina en Riccardo zijn aan het stoeien met hun antwoorden.

Concentratie tijdens de Masterclass in de mooie Johanneskapel.

Wanneer wij ook maar ergens ‘nee’ konden beantwoorden, moest het voor ons duidelijk zijn dat wij deze gedachte uit konden zwaaien. We kunnen prima ons werk doen zonder deze negatieve gedachte, hoogstwaarschijnlijk zelfs beter.

Met deze mooie nieuwe inzichten konden wij weer gemotiveerd en met ademruimte aan de dag beginnen. Persoonlijk vond ik het heel fijn om op een heel andere manier naar de problemen te kijken waar we dagelijks tegenaan lopen. Soms hebben we het niet (alleen) heel druk, maar gewoon heel druk in ons hoofd. Daar zijn we nu beter tegen gewapend!

Verslag is gemaakt door Charlotte Wagenaar van Charlotte Wagenaar Dressage

‘Ik wens mijzelf een jaar in volle aandacht’ – mooie quote van Sandra Schoonhagen.