Dinsdagavond werden wij als ZAAI ondernemers hartelijk ontvangen door Rob de Ruyter in Funcenter Amstelveen. De leerzame avond begon met een rondleiding door het pand. Er zijn zo’n 32 trampolines in het Jumpers gedeelte, je kunt indoor golfen, met een groep laser gamen en er worden zelfs karaoke feestjes gegeven. Over elk onderdeel had Rob veel te vertellen.

      

Het bedrijf is begonnen met Jumpers, dit was het 3eof 4etrampolinepark van heel Nederland. Ondertussen zijn er een stuk of 30 en deze zijn allemaal veel grootschaliger dan het trampoline gedeelte hier. Rob vertelde ons dat hij dit risico had voorzien en daarom al vroeg had gekozen voor een family entertainment center om zo het bedrijf te verbreden.

Met activiteiten zoals laser gamen en trampoline springen is veiligheid de belangrijkste prioriteit. Het personeel is getraind om zich te houden aan de regels en protocollen en ook de klant hierop te durven aanspreken. Rob vertelde ons veel over risico’s afdekken en gaf ons meerdere voorbeelden hoe hij de veiligheid kan waarborgen door zijn personeel zorgvuldig uit te kiezen en bijvoorbeeld de lasergame arena zelf te laten bouwen en goed te letten op de veiligheid hierbij. Per maand worden hier zo’n 12.000 tot 13.000 spellen gespeeld, maar door de hoge eisen in veiligheid valt het aantal ongelukken gelukkig enorm mee. Vervolgens neemt Rob ons mee naar de golf simulators. Deze zijn het meest populair in de winter, dan wordt er vooral getraind. Voorheen was dit pand een indoor golf centrum, daarom hebben ze deze golf simulators behouden. Echter is dit het kleinste gedeelte van het bedrijf en levert dit ook het minste geld op.

Een “kinderfeestjes machine”, zo beschrijft Rob het Funcenter. In het weekend zijn er zo’n 20 kinderfeestjes per dag. Toen ze opende in oktober 2014 hebben ze de slimme keuze gemaakt om Kinderrijk een arrangement aan te bieden. Dit bracht hen veel publiciteit en nu draaien ze zo’n 5000 kinderfeestjes per jaar. Deze bestaan uit een kids party waar ze gaan jumpen, onbeperkt limonade krijgen en een echt Jumpers diploma. Dit is een succesvolle business! Tijdens schooltijd worden de trampolines gebruikt voor bootcamp trainingen, dit is ook goed voor zo’n 8000-10.000 mensen per jaar.

      

In de karoakebar vertelt Rob ons vervolgens hoe hij begonnen is met ondernemen en over de ups en ook vele downs die hij heeft meegemaakt in het ondernemerschap. Hij komt uit een ondernemersgezin en zijn familie heeft het tennis- en sportcentrum Amstelpark opgericht. Ze maakte de keuze om een wellness centrum te gaan ontwikkelen en kregen een flinke som hiervoor van de gemeente. Helaas was dit een moeilijke periode, met de crisis, vervelende familieomstandigheden en faillissementen van de bouw bedrijven. Dit zorgde ervoor dat ze er als ondernemers uit zijn gestapt. Spa Zuiver is nu een enorm succes, maar de familie is er dus in 2013 uitgestapt en had toen na 10 jaar ondernemen niks. Dit was een belangrijk punt om zichzelf verder te ontwikkelen. Na een jaar begon hij met Jumpers.

Naast Funcenter heeft de VOF ook Poel’sup gesticht. Er stond een oproep in de krant die ondernemers zocht om dit te ontwikkelen en Rob zag hier gelijk een kans in. Helaas begon dit met een ruwe start, het bedrijf ging een jaar later open dan gepland door een klacht van een buurtbewoner. Toen het bedrijf uiteindelijk open ging was het een hele slechte zomer. Dit leverde dus alleen maar verliezen op. Hieruit heeft Rob wel een goede les geleerd, namelijk: leg de focus op een duidelijk concept presenteren. Nu is Poel’sup een stuk succesvoller en hebben ze veel verzoeken voor bedrijfsuitjes etc. Ook is hij van mening dat groei zonder investeren niet mogelijk is, “Investeren is groei!” vertelt hij ons.

      

De belangrijkste boodschap die Rob ons mee heeft gegeven is: “Als je zelf geen keuzes maakt, dan worden deze voor je gemaakt.” Zet een duidelijk doel voor jezelf, zorg voor een duidelijke visie als een stip op de horizon. Doe vervolgens geen concessies, maar ga in één rechte lijn erop af. Dit is een goede les die zeker belangrijk is voor ons als ondernemers!

Funcenter Amstelveen – 22 mei 2019 – door Lincy Ellermeijer